Spelbolaget Betsson utnyttjat sin maktställning över en kund med spelberoende.

Spelberoende sedan 7 år har anmält Betsson till Konsumentverket. Under en fyraårsperiod utvecklade mannen ett spelberoende som orsakade att han förlorade kontrollen över sin ekonomi. Under denna tid utsattes han av Betsson för agressiv marknadsföring att spela mer och mer.

Han har bland annat gjort allt högre insatser, upp till 220 000 kr per dygn. Mannen spelade bort 6 miljoner kronor. Enligt mannen har hans spelande varit så extensiv att han har haft “VIP”-status hos bolaget, och i reklamen berömts som “en av deras mest lojala spelare”.

Betsson låg på med erbjudanden, ofta dagligen och ringde upp när han vann med nya jippon att satsa på med vinsten. Mejlen innehöll bonuserbjudanden, oftast med krav på att bonusen skulle omsättas mellan 10-35 gånger. Spelandet skulle ofta göras inom en kort tidsperiod.

Konsumentverket anser att ett spelföretag är i en maktställning till en kund med spelmissbruk. Konsumentverket bedömmer att Betsson utnyttjat sin maktställning mot den spelberoende konsumenten så han spelat bort 6 miljoner kronor.

Spelbolagens annonsering inte får utformas på ett alltför påträngande sätt, skriver Konsumentverket. Särskilt sårbara grupper i samhället får ej selekteras ut för denna typ av reklam. De mejl som har skickats till mannen bör enligt konsumentverket kunna falla in under begreppet “annat aggressivt påtryckningsmedel” i marknadsföringslagen. Genom konsumentens spelmönster insåg Betsson casino, eller borde ha insett, att mannen var spelberoende, konstaterar konsumentverket.

I Onlinespel har spelföretagen sofistikerade sätt att kartlägga en spelares spelmönster. Det bör ge möjligheterna, anser konsumentverket, för spelföretagen att upptäcka spelberoende hos spelarna.

Nyhetsföretaget Siren har försökt få en kommentar av Betsson utan att lyckas. Mer info finns på https://www.dagensmedia.se/marknadsforing/konsumentverket-ryter-till-mot-betsson-6807116

Fler och fler Betssonproblem dyker upp på Webben

Många mer än Konsumentverket har bekymmer med Spelbolaget betsson.

Reklamwebben i Svedala driver också sin kamp mot Betsson som de har ett krav på femton miljoner på.
Ytterligare information på https://reklamwebben.com.

På diverse informationssajter på nätet poppar det upp varningslistor för Betsson, att de icke är att lita på och att det kan innebära risk att ej få sina vinstpengar ifall man verkligen skulle vinna en jackpott. Svarta listor finns inte på enstaka sajter, sannolikare på 100 eller hundratals.

På konsument Europa finns det anmälningar publicerade som ej fått ut sina vinster. För att spela hos Betsson måste konsumenten acceptera ett finstilt avtal på ungefär 30 sidor. När spelaren godkänt detta så har Betsson laglig rätt att ifall man så vill konfiskera spelarens samtliga pengar samt vinster, oberoende av summans storlek.