Tabletter är en fantastisk uppfinning. Mycket av de mediciner som skrivs ut idag ges just i tablettform. Med en tablettpress kan du göra egna tabletter. Glukosamintabletter är bara en av alla de tabletter som kan tillverkas.

tablettmaskin

En tablettpress till flera produkter

En tablettpress kan användas flera gånger i flera olika projekt. När du är klar med dina glukosamintabletter kan du fortsätta med nästa batch.

Glukosamintabletter är ett fall för sig. De lindrar dina ledsmärtor på tre veckor. De blir till smörjvätska i lederna. Har alltid varit ett kosttillskott fram till för några år sedan.

Sen klassade läkemedelsindustrin glukosamintabletterna som läkemedel. Man minskade tabletterna till 625 mg och begränsade dosen. Det behövs nämligen 1500 mg (2 X 750 mg tabletter) för att det skall fundera ordentligt.

Genom att underdosera blev användaren bättre men inte bra och fick gå till doktorn. Då fick man receptbelagda tabletter utskrivna istället. Glukosamin finns som pulver i starkare form, men då endast till djur. Där fick ni läkemedelsindustrin.

Maskinen är enkel att hantera och att hålla ren efter att den använts. Det är släppmedlet som gör att tabletterna inte fastnar. Även formen har en användarvänlig utformning.

Gör olika volymer

Anpassa tablettpressEN till uppdraget som ska utföras. tablett
Det tar längre tid att stansa fler tabletter men det behöver inte vara tal om någon evighet.

Den avancerade tekniken gör att processen tar kortare tid. Med stansen pressas tabletterna samman. Med formarna kan du förändra utseendet på tabletterna.

Pressen kan tillverka tusentals tabletter i timmen. https://www.lfatabletpresses.com/ säljer tablettpressar.

Vissa maskiner har upp till 32 stansar. De enklaste maskinerna har oftast en gemensam motor.
Om en enkelhövdad maskin gör 2000 tabletter på en timme så gör den 32-hövdade 64000.

Tabletten består av flera substanser som gör att den håller ihop och släpper lättare från formen. Vissa ingredienser kan stansas till tabletter i sig självt.

Andra ingredienser kan göra att maskinen stoppar upp. Saigonkanel kan du inte heller göra tabletter av. De är avsedda för kapslar.

Klibmedel kan vara dextrin. Det vanligaste medlet är ändå mikrokristallinisk cellulosa. Du kan blanda i 20 % men det finns ingen gräns.

Magnesiumstearat är ett vanligt släppmedel. Du kan köpa båda på allt-fraktfritt.se.

Pulver lägger sig oftast överst i blandningen. Ska du göra små volymer måste du ändå ha maskiner. Om man ser vad man gör kan man använda en sked också.

Börja med att blanda i klibbmedel. Sedan blandar du i släppmedlet. Om du blandar för bra blir tabletten skör.

Den färdiga tabletten ska hålla om den tappas i golvet. En hårdhetsmätare fungerar också.

Om du använder 32 huvuden så väller det ut tabletter. Då kan det behöva blandas in flödesmedel så det rinner snabbt nog i maskinen. Det kan behövas för att snabba på tillverkningen.

Ibland blandar man också i fett och sötningsmedel i tabletterna. Du kan också förvandla tabletten till en deposittablett.
Du kan göra eget godis utan problem.

Tänk på hygienen

Tabletter som ska intas som medicin eller kanske som kosttillskott får inte komma med bakterier eller ämnen som är farliga för oss människor. Det är också därför som de som jobbar med tablett tillverkning måste hålla en så hög nivå på renlighet.

Det är viktigt att rengöra tablettpressen både före och efter användning. Ytorna kontrolleras noggrant så att man kan säkra sig om att inget från tidigare produktion finns kvar. Då kan din blandning bli skadlig.

När det handlar om tabletter som innehåller hormoner eller andra aktiva ingredienser så krävs en extra hög nivå på hygien. Då ingår bland annat att tänka på kläderna.

Medel som skyddar maskiner och tabletter

Om tabletterna faller sönder har du ingen nytta av en tablettpress. Det är vanligt om du är ovarsam. Om du använder rätt klibbmedel så håller tabletten ihop.

Om du blandar rätt så funkar det. De blir hållbarare. Du kan oftast köpa till fler verktyg. Det gör det lätt att tillverka olika former och storlekar av tabletter med samma press. Du kan också ställa in hårdhet på stansen.

Använd maskinen rätt för att skydda den. Då kan den hjälpa dig i många år.