Tabletterna ser oftast bättre ut. Ibland glömmer man bort att det ska finnas släppmedel i tabletter. Om det saknas kommer tabletterna att fastna.

Som släppmedel kan du använda magnesiumstearat. Det gör att tabletterna kan hanteras lättare. De håller formen och kan packas för produktion.

Vad är magnesiumstearat för någonting?

Det är helt enkelt så att magnesiumstearat kallas för släppmedel i tabletter. Det rör sig faktiskt om en slags ätbar tvål som består av salt och som har två delar stearat och en del magnesium.

Magnesiumstearat ger den blanka ytan. Det är normalt att dosera 0,5 till 1%. Blanda det sist och max 5 minuter. Om tabletten blandas för länge kan den förstöras.

Magnesium stearat är vitt. Det kommer som ett pulver som kan användas i pulverblandningen som pressas till tabletter. Ämnet används också vid medicintillverkning.

Produktionen måste vara enkel och snabb

Idag är vi vana med ett högt tempo. Idag kan man köra tillverkningen utan stopp. Idag finns det till och med robotar som kan räkna och paketera tabletterna på samma gång.

Det betyder att produktionsprocessen är fri från mänsklig påverkan. Men även maskiner kan göra fel, då kan man stoppa processen och rätta till det.

En tablettpress kan göra upp till 3 000 tabletter i timmen. Då används ett stanshuvud. Större maskiner kan ha andra kvantiteter. Då går det fort.

En duktig operatör känner tillverkningen och kan snabbt byta ut de delar som behövs. tablettpress
I varje fall inte då man använder sig av magnesiumstearat som släppmedel.

Stansen måste kunna jobba fritt utan avbrott. Ibland händer det dock att produktionen måste stoppas och det kan ta dit att lösa problemet. Tablettstansen skadas kanske till och med av detta.

tablett

Se därför till att klibbmedlet är 20 % och att släppmedlet är 1 %.

Släppmedel och klibbmedel finns på allt-fraktfritt.se

Du måste planera din produktion.

Det gäller att planera rätt. Det gäller alla moment i tillverkningen, även släppmedel i tabletter.

Med god planering så kan man spara pengar och tid. Du kan vinna mycket på att kontrollera släppmedlet. Då blir alla nöjda.

Men självklart måste du prioritera alla moment i tillverkningen lika noga.