Att testa läsk är kul. Det här är en aktivitet som du kan ordna med när det blir fest eller en vanlig vardag då något kul måste göras. Ta fram läskmaskinen och gör Pommac-läsk. Är det verkligen någon skillnad på Pommac och Champis?

läsk

Du kanske inte är så insatt i hur läsken ska smaka? Det kanske inte har någon betydelse? Om det går att dricka så är det väl lugnt?

Pommac är en smak med svenska anor

Många kan peka ut Pommac i blindtest. Smak och doft är enkela att känna igen. Du kan uppleva smaken av Pommac på andra sätt än i en flaska.

Det funkar lika bra med essenser. Om du vill köpa champis hos allt-fraktfritt.se så ska du leta efter Fruktis.Smaken tillverkas av Aromhuset.

Du kan göra Pommac och Champis hur du vill. Välj fritt. Koncentraten gör att du kan blanda som du vill. Smaken kan anpassas med hjälp av olika nivå på koncentraten. Välj också hur mycket kolsyra du vill ha.

Aromhuset får klart bäst resultat på sina läskkoncentrat. De har tillverkat läskkoncentrat sedan 80-talet. AGA är en annars välkänd aktör som inte kan leverera produkter som läskkoncentrat med hög kvalitet då butikerna betalar för dåligt.

Vikingsoda valde en annan väg. De ville ge Aromhuset en match. När försäljningen etablerats bytte de till billiga råvaror och sötningsmedel.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller 80% mindre socker än sockersötat läskkoncentrat, som t. Blanda koncentratet enligt 1 + 7. Då behövs 1 1/4 dl läskkoncentrat till en liter läsk.

Det smakar mycket

Om du börjar att göra eget smaksatt vatten hemma inser du snart hur gott det är. Du får en mycket intensiv smak. Kanske är det rent av nyttigare än vanlig läsk? Detta oavsett om det blir Julmust eller Champis.

I Aromhuset läskkoncentrat är smakerna än mer intensiva. De innehåller bara 20 % socker mot den vanliga läsken som säljs i butik. Sedan tillsätts kostfiber.

Det är samma relation som den mellan frukt och juice. Frukt innehåller också kostfibrer.

Du har många valmöjligheter med en Sodastream. Då kan du göra klassiska smaker som Pommac hemma. Kör sedan ett blindtest.

I Sverige vet vi vad läsk handlar om. Historiskt har Sverige haft bryggerier med väldigt många smaker. Vi kan än i Sverige. Trots att Pripps numera är uppköpt.

Sockerdricka skapas av päron och citron. Saturnus var först med detta. Idag är det Aromhuset som för smaken vidare.

Champis och Pommac är konkurrenter. Båda är en typ av fruktchampagne. Alla känner inte till att Champagne är ett vindistrikt. Fruktis och Champis är samma sak när det kommer till läskkoncentrat.

En riktig fruktsoda ska både smaka och lukt lime och citron. Det är möjligt att Pripps hade den mest uppskattade smaken. 7UP är inte alls samma sak.

Julmust är en annan typisk svensk, skummande svart läsk. Cola är en annan svart läsk, här är Coca cola världsledande. Andra menar att Cuba Cola smakar bättre.

Grape Tonic är ytterligare ett svenskt varumärke av rang. Apotekarnes är varumärket som levt kvar från tiden då läsk såldes på apotek, märket har sedan levt kvar hos bryggerierna. Vi kan tacka Pripps för mycket.

Så utför du ett blindtest av läsk som du gör hemma

Bjuda in lite folk som vill ha kul. Sätt på dem blindkavle. Duka sedan fram testet. Säg varumärket.

Riktigt intressant blir det först när smakerna är komplexa och nära varandra. Alla får testa utan att se varumärket. Sedan får de ge sitt utlåtande.

Berätta facit när alla svarat. Pommac kommer vara en av de läskfabrikat som flest svarar rätt på. Gör det hela till en tävling och låt flera vara med. kolsyrat vatten Den som vinner kan få en hel flaska av hemmagjord läsk.

Du kan ju alltid skippa testet och bara duka fram Pommac och Champis. Det blir kul.