Webben har gjort livet lättare – för de allra flesta – fast samtidigt öppnat upp helt nya möjligheter för spelberoende, alltför snabba köp samt rena bedrägerier genom internet.

Svarta listan är ett utmärkt sätt att hålla någotsånär bra koll på Internets oetiska och skumma aktörer.

Med hjälp av en varningslista får du reda på om en sajt eller ett företag är kända för att vara oetiska elle lura sina kunder.

Behövs Svarta listan just för att ha kontroll?

Dagstiningarnas nyheter som finns på nätet måste väl räcka? Spelbolaget Betsson är ett bra exempel på en sajt som anses vara oseriös och oetisk för att det utnyttjar vissa spelares spelberoende som förlorat mycket pengar, dragit på sig enorma skulder och tidningar har bevakat hur det gått med dessa anmälningar.

Svarta listan på företag i spelbranchen

Man får en hel del varningsinfo genom helt vanliga nyheter, men om du missar artikeln som handlade om hur en hel vanlig person blev lurad in i värre spelberoende på en laglig spelsajt så kommer du ju inte att fundera på om du bör spela där eller inte. En sajt vi verkligen vill rekommendera när det gäller alla typer av spel på nätet är gertgambell.com som även har en Svarta listan.

Du bör nyttja dig utav rätt varningslista

Om du är en online spelare eller “bara” ska handla på nätet är det viktigt att du håller dig a´jour med en relevant och uppdaterad varningslista.

Svensk Handels Varningslista
Svartlistade företag ska man undvika, men det är också viktigt att tänka på att det här kan förändras. Många varnar om Betsson och alla deras bolag just nu men det kanske inte alltid har varit så.

Så fort du läser gammal varningsinfo utgå från att den är inaktuell. Men har företaget eller sajten hamnat på Svarta listan så har det ju funnits en orsak att de finns där.

Smartast är att söka lite runt på nätet för att kunna se vad olika folk anser om produkter och tjänster man är intresserad av. Om ett företag eller en specifik sajt fått många klagomål måste man nog anta att varningslistans röda flagga är korrekt.

Sedan går det snabbt att söka mer information om just detta. Om kusten ser klar ut så är det bara att surfa vidare till sajten som man är intresserad av med vetskapen om att den med allra största sannolikhet är okej.

All info på nätet bör du läsa kritiskt

Eftersom nätet är öppet för alla med en stentuff konkurrens måste du räkna med att vissa inlägg som svärtar ned är falska. Om du läser att du bör undvika ett visst företag eller en viss sajt så ska du alltid kolla vem som kritiserar.

Generellt kan du lita på informationen från större tidningar, TV och företag som inte tvekar att skriva ut sitt namn. Anonyma inlägg, kommentarer ska du absolut inte fästa någon vikt vid.